У Републици Српској нема јавног предузећа које је финансијски јако, половина их има врло висок финансијски ризик, управљање је нетранспарентно и без одговорности, речено је данас на презентацији извјештаја Међународног монетарног фона (ММФ) о раду јавних предузећа у БиХ коју је организовало Удружење Мисли добро.
Опширније...

БАЊАЛУКА - Досадашњи економски модел је превазиђен и Република Српска мора да прати нове економске трендове и рјешава проблеме и прије свега неопходно је ићи у правцу дигитлизације и поједностављења администрације.

Ово је између осталог истакнуто на Округлом столу који је у организацији Удружења Мисли добро одржан у петак у хотелу Босна у Бањалуци, а на ком је Тихомир Домазет, економиста из Загреба представио оно што се тренутно дешава у свијету и шта је оно што треба учинити како би се економија РС, али и региона почела развијати. Привредници, послодавци, академска заједница, политичари са локалног и државног нивоа истакли су да досадашње стопе раста које имамо нису довољне те да је држава та која треба да се бави привредом, прије свега кроз обзразовање и административном реформом како би поједноставила пословање. Предност РС је та што је мала и има врло једноставан административни систем који се уз визију и одлучност може веома лако реформисати.

Опширније...

SWОТ анализа показује како се снага привреде огледа у релативно повољном географском положају и близини кључних тржишта, релативно развијеној инфраструктури, дугогодишњој традицији производње и великом броју млађе високообразоване популације. Ту су и довољне количине и конкуретна цијена електричне енергије, природни ресурси те законска уређеност финансијског тржишта.
Опширније...

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Јул 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31