Школске секције недовољно развијене

Систем школских такмичења даје значајан допринос развоју система позитивних ефеката у физичком васпитању. Представља  фактор који утиче на побољшање и унапређење спортске културе, пружа изванредне могућности  да се ученици основних и средњих школа опредјељују према својим склоностима и способностима за одређени спорт.

Оно што је тренутно евидентирано као проблем, са изузетком одређених школа учитеља и наставнника, јесте неквалитетно и нестручно извођење наставе физичког васпитања као и чињеница да се часови физичког уопште не одржавају.

Школски спорт, требало би да је доступан шриоким масама, великом броју ученика у свим основним и средњим школама, а из тог квантитета, убједљиво ће се искристалисати и квалитет, којем се континуирано тежи. Посебно се истиче чињеница да су масовност и разноврсност главне одлике школског спорта. Школски спорт у Републици Српској остварује се кроз такмичења Малих олимпијских игара  (МОИ РС), а проводи на четири новоа: школска, општинска и регионална такмичења, те републичка финала, у шест стандардних спортова: мали фудбал, одбојка, кошарка, рукомет, атлетика и спортска гимнастика, а од школске 2017/2018. године и у шаху, као експерименталном спорту. Евидентан проблем је чињеница да спортске секиције у школама нису довољно развијене, па у такмичењима на МОИ учествују углавном дјеца која су активна у спортским клубовима. Због тога је неопходно радити на проширењу базе кроз квалитетан рад у школским спортским секцијама чиме би се проширила база и већи број дјеце укључио у сама такмичења.

Међутим, школски спорт нису само такмичења, односно наступи ученика на такмичењима и организација истих. Школски спорт је много више од тога: привлачење школских спортских активности ученицима који нису дио школских спортских екипа, популаризација школских секција међу ученицима који нису укључени у тренажни процес спортских организација, пружање прилике ученицима да се окушају у спортовима који им до тада нису били доступни, буђење заинтересованости дјеце за спорт и стварање навике за цјеложивотним вјежбањем... А НАЈЗНАЧАЈНИЈИ АСПЕКТ ШКОЛСКОГ СПОРТА, СПРОВОЂЕЊА НАСТАВЕ ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ЈЕ ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ.

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Април 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30