БиХ треба да уведе диференциране малопродајне марже на лијекове

МОСТАР - Удружење "Мисли добро" упутило је иницијативу ентитетским владама и надлежним министарствима здравља за увођење диференциране малопродајне марже на лијекове.
Како наводе усвајањем ове иницијативе у значајној мјери дошло би до појефтињења лијекова у Босни и Херцеговини посебно оних скупљих, с обзиром да диференцирана маржа која већ постоји у Србији и Хрватској подразумијева да што је цијена лијека већа, та маржа је нижа. 
Према приједлогу Удружења највиша малопродајна маржа на лијекове до пет КМ износила би 25 одсто, на лијекове чија је цијена од пет до десет КМ максимална маржа износила би 20 одсто, док би на лијекове чија је цијена од десет до 30 КМ маржа могла бити највише 15 одсто. Иницијатива Удружења "Мисли добро" подразумијева да максимална малопродајна маржа на лијекове чија је цијена између 30 и 130 КМ може бити десет одсто док за лијекове изнад 130 КМ максимална маржа може износити највише до 20 КМ. 
Такође, усвајањем ове иницијативе укинула би се и тзв. "фармацеутска услуга" јер њоме је дефинисано да на лијекове који се финансирају из фондова здравственог осигурања максимална малопродајна маржа може износити 12 одсто. 
"Тренутно, фондови здравственог осигурања плаћају тзв. 'фармацеутску услугу' која зависно од ентитета и кантона износи од једне КМ до чак 1,95 КМ. У пракси то значи да фондови здравственог осигурања апотекама за сваки лијек издат на рецепт и на терет фонда, умјесто марже, плаћају ту 'фармацеутску услугу' по основу чега се из фондова у апотеке слију десетине милиона КМ", рекли су у Удружењу Мисли добро.  У овом Удружењу наглашавају да се иницијативом коју су упутили, не тражи ништа што већ не постоји у региону, тачније у Хрватској и Србији гдје су марже такође диференциране и гдје грађани плаћају ниже цијене лијекове, посебно оних скупљих. 
"На тржишту лијекова у Босни и Херцеговини влада хаос, што очигледно одговара појединцима посебно велетрговцима и малопродајним ланцима апотека. Неко, тачније власти су им омогућиле да раде то што раде, а посљедица тога је да грађани БиХ плаћају највише цијене лијекова у региону. Какво је стање на тржишту лијекова можда најбоље показује податак да је максимална малопродајна маржа у Републици Српској на лијекове 18 одсто, а у Федерацији БиХ чак 25 одсто. За тржиште које се представља као јединствено и које функционише на истом економском простору то није нормално", сматрају у Удружењу Мисли добро. 
Подсјећања ради, Удружење Мисли добро израдило је анализу "Реална цијена лијекова" која је показала да је девет, од посматраних 13 лијекова из групе десет најпродаванијих лијекова у Босни и Херцеговини, најскупље у региону и да одговорност за то сносе сви нивои власти. Исто тако, анализа је показала да је регулатива која постоји у Босни и Херцеговини у искључивом интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека и највише на штету грађана Босне и Херцеговине. 
Анализа је урађена у оквиру пројекта "Реална цијена лијекова" кога реализује Удружење грађана "Мисли добро" и представља дио ширег пројекта "Подршка грађанима у борби против корупције", који имплементирају Центри цивилних иницијатива као главни имплементатор уз финансијску подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). 

Претрага

Календар догађаја

Прошли мјесец Јун 2024 Следећи мјесец
П У С Ч П С Н
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30